Varför tv-serien kommer innan alla böckerna givits ut.

02:53 - 06 oktober 6 2012

Jag förstår att många tycker att det är lite knasigt att tv-serien på ”Torka aldrig tårar utan handskar” kommer innan de två återstående romanerna ges ut.

Det tycker jag själv också.

Men det är SVT som bestämmer när de vill släppa TV-serien så jag har ingenting att säga till om där.

2:a och 3:e boken är nästan klara men faktiskt inte riktigt färdiga än. Det är därför de dröjer.

TV-serien bygger ju på roman-manusen, samtidigt är de tre bokdelarna på sammanlagt 1000 sidor och det är bara en bråkdel av allt som finns i romanerna som finns i tv-serien. I romanerna finns en fördjupning och en bredd som inte serien rymmer. Ett litet exempel är karaktären Reine, som har en eller två repliker i hela serien, men som har 80 sidor i roman nummer 2.

Samtidigt är tv-serien fantastisk och jag är mycket stolt över den.

Förhoppningsvis är både böckerna och serien bra och väl värda att vänta på. Jag tror inte heller att man förstör böckerna av att se tv-serien.

Mark såg hela tv-serien i måndags och efteråt sa han att han fått en häftig längtan efter att få läsa 2:a romanen när han såg filmen. (Mark har faktiskt inte fått läsa de två återstående böckerna än.)

Om man absolut inte vill veta något av vad som händer i tvåan och trean ska man kanske avstå från att se filmen. Fast då missar man en väldigt fin tv-serie.

Faktum är förresten att det var likadant med En komikers uppväxt. Där kom också filmatiseringen tätt inpå bokutgivningen. Men det har vi liksom glömt nu.

Jag vill förresten passa på att tacka för all den kärlek och det engagemang så många läsare har visat. För mig är det här mer än en romantrilogi eller en tv-serie. Det är berättelsen om mina vänner, de som inte fick leva, och det är ett hedersuppdrag att få berätta om dem, återupprätta dem.

Att äntligen få sörja!

De här tre böckerna och den här tv-serien är det viktigaste jag har skrivit, och troligen det allra viktigaste jag kommer att skriva i mitt liv.

Så tack.