Noterat


Det är jag som är Sverige

05:05 - 14 mars 14 2014

Det är jag som är Sverige.

Jag har blå plastskydd på mina fötter och bettskena i munnen.

Jag är en delfinal i en melodifestival

Jag är det svarta i Mona Sahlins kajal.

Jag är Kikkis Danielssons stora sorg.

Jag är en hastighetskamera på E 20 mellan Alingsås och Göteborg.

Jag är en allsång som aldrig tar slut.

Jag är den som gått vilse och inte hittar ut.

Det är jag som är Sverige.

Jag är drömmen om ett högtryck i juli.

Jag är drömmen om Elin och drömmen om dig

En dröm om sommaren som aldrig säger nej.

Jag är Lottovinsten som någon har slängt.

Jag ringer och ringer men telefonslussen har stängt.

Jag är det hemlagade moset i Sveriges alla gatukök.

Jag är friheten som väntar bakom nästa krök.

Det är jag som är Sverige Och aldrig ska jag sluta älska dig. Var stolt över mig. Jag är stolt över er. Jag har gjort mig fin för er. Vill ni vara med mig ikväll? Får jag vara tillfällig gäst i ert liv? Svara snabbt för på den här mjölkförpackningen är bästföredatumet på väg att gå ut.

Svara snabbt för Mitt uppehållstillstånd är på väg att ta slut. Jag vill bara att du ska veta. Vad Sverigedemokraterna än säger, så är det jag som är Sverige.

Lysande recensioner för Mitt enda liv i Göteborg

05:17 - 12 december 12 2013

Snudd på oemotståndligt! Här kan du läsa hela GP:s hyllande recension.

Strålande recensioner för Torka aldrig tårar i England

02:00 - 03 december 3 2013

Torka aldrig tårar utan handskar får strålande mottagande i England. Här kan du läsa en recension i The Telegraph. The Times skiver: Without a shadow of doubt, the greatest contribution to British television drama in the last five years has been the acquisition of series from abroad.

Min text om SD:s ursprung i Expressen

09:32 - 22 november 22 2013

Här kan du läsa min text om SD:s ursprung idag!

12:22 - 31 oktober 31 2013

Här kan du läsa vad Sundsvalls Tidning skriver i sin ledare med anledning av min födelsedag. Tack så mycket.

Expressens recension av Torka aldrig tårar utan handskar del 3

01:34 - 25 augusti 25 2013

Här kan du läsa hela den hyllande recensionen av Jonas Gardells avslutande del av Torka aldrig tårar utan handskar. (Döden).

 

Mejlväxling mellan Johan Hilton och Jonas Gardell i DN

01:13 - 04 augusti 4 2013

Här kan du läsa en lååång artikel av Jonas Gardell och Johan Hilton

Den främmande skrämmande andre

08:00 - 26 juli 26 2013

Här kan du läsa en Expressenartikel om humor och islam som den främmande, skrämmande andre.

Min artikel om Victoria och gaygalan här

04:40 - 29 mars 29 2013

Här kan du läsa min artikel skriven för Expressens kultursida.

Stulna kyssar – om att plagiera och härmas

09:24 - 09 mars 9 2013

Läs min artikel till Expressens kultursida “Stulna kyssar” här!

Hovets hemsida

10:37 - 06 februari 6 2013

Hovets hemsida lade under gårdagen upp en fin bild på Jonas Gardell och kronprinsessan och länkade till den här hemsidan. Vi vill inte vara sämre utan länkar tillbaka här!

Jonas och kronprinsessan ger genklang i världen

05:46 - 05 februari 5 2013

Här kan du läsa en artikel från The Telegraph

Hallands Nyheters recension av Sjukdomen

10:21 - 28 januari 28 2013

Hallands Nyheters recension här

GP:s recension av Sjukdomen

04:47 - 28 januari 28 2013

Här kan du läsa GP:s hyllande recension av Sjukdomen

SvD:s recension av Sjukdomen

04:53 - 28 januari 28 2013

Du kan läsa hela SvD:s recension av Tatuh 2 Sjukdomen  här

Aftonbladets recension av Sjukdomen

04:40 - 28 januari 28 2013

Läs Aftonbladets recension av Tatuh 2 Sjukdomen här

Hatet mot humorn – en ett år gammal text, fortfarande aktuell

04:20 - 19 januari 19 2013

”Ranelid – enligt sig själv större än Nobelpristagarna. Kan man annat än älska honom? Och möjligen vilja ge honom en pytteliten lobotomering.”

 

”När Ranelid rappar om sin säd är det något som går sönder inom mig. Jag har just slutat vara homosexuell.”

 

I samband med Björn Ranelids medverkan i Melodifestivalen skrev jag några s k tweets på det sociala mediet Twitter, just nu ett av de snabbaste och effektivaste sätten att sprida kommentarer om händelser och företeelser i samtiden. Mina kommentarer där är ofta roliga, emellanåt vassa och skarpt formulerade – ty sådan är humoristens uppgift och metod.

Björn Ranelid är en offentlig person som gör anspråk på stort utrymme i vårt allmänna medvetande. Han har som bekant inte heller för vana att hålla tillbaka sig själv. I ena stunden säger han sig vara den största sensationen i Melodifestivalens historia, i nästa stund är han större än nobelpristagare, det finns nästan inte ett uttalande av honom som inte talar om för oss hur unik han är, vilka rekord han sätter, och hur utan jämförelse allt han gör är.

Naturligtvis ger ett sådant ego eko.

Jag har inte bara en rättighet utan närmast till och med en skyldighet att skämta om honom.

Jag har emellertid inget emot vare sig Ranelid eller hans anspråk, tvärtom älskar jag honom för hans sanslöshet, men om jag inte tillåts betrakta hans framfart med humor och en smula distans blir han faktiskt outhärdlig!

Alltså skämtar jag om honom! Liksom om Lotta Svärd i Fänrik Stål kan man verkligen säga om Ranelid att lite tål han att skrattas åt men mer att hedras ändå.

Sålunda formuleringen: ”Ranelid – enligt sig själv större än Nobelpristagarna. Kan man annat än älska honom? Och möjligen vilja ge honom en pytteliten lobotomering.”

Nu blir jag uppvaktad av samma kvällstidning där jag själv medarbetar på kultursidan, man meddelar mig att Ranelid ”rasar” mot min formulering och kanske kan jag svara på frågor om att jag önskar någon lobotomerad.

Jag lär också ha slutat vara homosexuell. Vill jag vänligen kommentera?

Nu står jag sålunda inför ett val. Bör jag förklara mig, förklara humorns metod av överdrifter, ironier, absurditeter, sarkasmer och ordlekar, eller bör jag citera Bette Midler som enkelt avfärdade dum kritik med frasen ”Fuck them if they can’t take a joke”?

En av humorns grundregler är att aldrig be om ursäkt och att aldrig förklara sig. Man kan inte hindra idioter från att vara idioter.

Samtidigt blir jag alltmer bekymrad över ett rådande mediaklimat som tar allt bokstavligt och som är helt renons på humor och självdistans.

Ett mediaklimat där varje skämt när det förs vidare uppförstoras till ett ”hån”, där varje rolig formulering omdefinieras till ”mobbing”.

Allt oftare på sistone angrips humorn i sig. Som om skämtet, det livsnödvändiga i att emellanåt lyckas se det komiska och löjliga i tillvaron är något ont och icke önskvärt.

Det är faktiskt alls inte en oförarglig trend utan tvärtom en lätt skrämmande samhällsutveckling.

Humor är ett av demokratins effektivaste verktyg. Makten har alltid fruktat humorn. Om man skall formulera det en aning högtidligt kan man säga att så länge vi skrattar är vi inte besegrade.

Det sägs att i skräckväldet som rådde efter den franska revolutionen förlorade Robespierre sin makt just när man började förlöjliga honom och därmed skratta åt honom.

Så har det alltid varit.

Humor har alltid hotat. Av de antika författarna var det Aristofanes som riskerade livet snarare än Euripedes, liksom det var Molieres komedier man ville förbjuda i 1600-talets Frankrike, inte Racines dramer, och Hitler lär ha hatat Chaplins ”Diktatorn” något kopiöst för hur den lille juden Chaplin vågade driva med världens mäktigaste och mest fruktade man.

Humorn är den livsbejakande familjen Ekdahl gentemot den dystre biskopen i Fanny och Alexander, han som tolkar allting strängt och allvarligt.

Bokstavstro är alltid farlig.

För att den är fantasilös och fattig, och för att den förföljer allt som den själv i sin enfald inte förstår.

Vad vi upplever idag är lite av de humorlösas hämnd, ledd av Aftonbladet och Expressen. Varje liten rad jag och andra komiker idag publicerar verkar granskas av anställda på tidningarna som med lupp söker formuleringar som kan misstolkas, uppförstoras, ryckas ur sitt sammanhang och rubriceras som ett ”hån”, ett ”angrepp” eller en ”hat-attack”.

Vilket naturligtvis är en ren lögn.

Kvällspressens relation till sanningen är som mitt rövhål: beundransvärt tänjbart.

Så åter till den käre Ranelid, vars rappande om mannens säd alltså fått mig att omvärdera min homosexualitet.

Jag har faktiskt full respekt för Ranelid när han brunbränd med skjortan uppknäppt till naveln kastar ur sig sina gamla aforismer i otakt till discodunk. När han däremot tillåter sig att bli rasande för att man skämtar om honom förtjänar han inte längre den respekten.

Fast ärligt tror jag inte att Ranelid ”rasade” förrän Expressens journalist ringde upp honom för att få en kommentar till kollegan Gardells ”hån”.

Är det verkligen denna bokstavstolkande, torftiga mediatillvaro vi vill leva i, eller är det inte dags att göra lite uppfriskande uppror?

Upp till kamp mot de som hatar humor!

Utan humor stannar Sverige!

 

 

Förtydligande om första avsnittet av Allt faller

09:07 - 11 januari 11 2013

Jag har förstått att någon eller flera anhöriga till offren för diskoteksbranden i Göteborg har blivit ledsna och upprörda över att det ”skämtades” om tragedin i Allt faller. Med anledning av detta ville jag bara skriva några ord.

Jag är den förste att hålla med om att ”skämtet” om diskoteksbranden som min rollfigur drar är ett dåligt skämt och ett opassande skämt. Det är ett skämt jag aldrig själv skulle ha med i en show. Det brukar sägas att man ska kunna skämta om allt, men somligt som händer här i världen är så ofattbart grymt, orättvist och sorgligt att åtminstone inte jag förstår hur man ska kunna skämta om det.

Jag förstår att jag inte förstår ens början till den smärta och sorg de anhöriga efter en sån tragedi måste känna.

Saken är att det är just det som första avsnittet av Allt faller handlar om. En komiker som obetänksamt och slarvigt får ur sig ett sådant dumt skämt men sedan tvingas konfrontera just en anhörig, en människa som lever med sorgen och smärtan från tragedin, och då står komikern svarslös.

Svarslös och försvarslös.

Som jag uppfattar avsnittet är det komikern som till slut står där i sin skam och sin förnedring. Han har förlorat. Sitter ensam. Hans sista replik är allt faller.

För han har fallit.

Allt faller är en serie som knappast är en komedi. Och om den är en komedi är det en liten trasig, sorgsen komedi om döden och ensamheten och våra ständiga tillkortakommanden. Om den är bra eller dålig vet jag faktiskt inte ens själv. Jag hoppas att den är inte är ointressant.

Hur som helst, vår avsikt var inte att driva med offren från den fasansfulla branden, snarare tvärtom. Om någon anhörig uppfattat det annorlunda ber jag uppriktigt om ursäkt och hoppas att de här raderna ändå kan förklara hur vi tänkte och att vi inte avsåg att såra.

 

Beröm för Allt faller

10:59 - 07 januari 7 2013

På torsdag kl 21 sänds första avsnittet i den nya dramakomediserien Allt faller som skrivits av Jonas Gardell, Henrik Schyffert och Johan Rheborg

 

Här kan man läsa en första recension (Aftonbladet).

Sven Britton svar och slutreplik

02:00 - 04 januari 4 2013

Här kan du läsa Sven Brittons svar till mig i SvD

En liten årskrönika i Aftonbladet

12:44 - 01 januari 1 2013

Här är en av de många årskrönikor där Torka aldrig tårar utan handskar räknas upp som en av 2012 års höjdpunkter.

Svar till Sven Britton SVD Brännpunkt

11:34 - 01 januari 1 2013

Här kan du läsa mitt svar på Sven Brittons inlägg i aids-debatten på SvD Brännpunkt

Fina recensioner för Så går en dag på Örebro Länsteater

03:19 - 16 december 16 2012

Nerikes Allehandas recension av “Så går en dag” som den 14 december hade premiär på Örebro Länsteater kan du läsa här

Fina recensioner för Ömheten på Stockholm Stadsteater

03:23 - 16 december 16 2012

Ömheten som den 14 december hade premiär på Stockholms Stadsteater får fina recensioner, varav du kan läsa Expressens här!

Recension av Stand Up

10:39 - 05 december 5 2012

Egentligen har vi inte släppt pressbiljetter till standup-turnén men några recensioner har det ändå blivit. Här är en i Hallands Nyheter

Tack för musiken!

10:59 - 02 december 2 2012

Jonas Gardell gästade Lena Ph när hon var kvällens artist i Tack för musiken. Lena sjöng också duett med Orup, en svensk version av Love Hurts skriven av Jonas. Titta på programmet här!

Jonas Gardell untnämd till “Månadens Stockholmare”

05:40 - 29 november 29 2012

Jonas Gardell har blivit utnämd till “Månadens Stockholmare” i november av Stockholms kommun. Här kan du läsa en intervju om det.

Krönika om Paul, homosexualitet och judendomen

06:35 - 25 november 25 2012

Här kan du läsa Björn Wimans krönika om Paul, homosexualitet och judendomen från DN den 4 november

Torka Karims tårar!

09:22 - 21 november 21 2012

Torka Karims tårar! Min text i Expressen idag tillsammans med Mona Sahlin, Mian Lodalen och Jonas Paulsson

På djupet med Jonas Gardell

På djupet med Jonas Gardell

03:28 - 19 november 19 2012

Jonas Gardell samtalade under en och en halv timme med DN:s kulturchef Björn Wiman om sitt författarskap på Stockholms kulturhus för en fullsatt publik. Du kan se hela samtalet här

Beröm i Hockeykväll

02:12 - 26 oktober 26 2012

Fick beröm i Hockeykväll igår. Första gången för mig. Titta här

En fin krönika i Sydsvenskan

02:41 - 23 oktober 23 2012

Här finns en fin krönika i Sydsvenskan jag blev mycket glad och stolt över.

Intervju med Jörn Svensson

04:26 - 22 oktober 22 2012

Jörn Svensson var VPK-politiker och en av de första som på allvar försökte slås för homosexuellas rättigheter politiskt. Finns en liten artikel om honom här

Förtydligande om transpersoner

11:16 - 19 oktober 19 2012

Som HBT-personer lever vi idag under relativ frihet, åtnjuter en relativ tolerans. Det är lätt att luras tro att den respekt med vilken vi idag tilltalas alltid varit oss given och att den givit oss gratis.

Det är nu inte sant.

Där vi står idag är resultatet av politisk kamp och personligt mod – från alla oss som varit med.

När vi nu dessutom med 25-30 års distans börjat skriva vår historia finns det inte en enhetlig historia, det finns mängder med historier.

Någon journalist frågade mig om hur Aids-krisen drabbade HBT-samhället. Det är emellertid irrelevant att tala om HBT under tidigt 80-tal.

Bokstavskombinationen användes inte då. Man talade om bögars och lesbiskas frihetskamp.  Man använde inte heller termen ”transperson” så tidigt vad jag vet. Istället använde man beteckningar som transor, drugor, fjollor, sjanor – och det är möjligt att en del av dem idag skulle definierat sig som transperson.

En av de erfarenheter jag inte har är därför transpersonernas. Jag kände inte en enda smittad transperson. Jag har ringt runt till vänner och överlevare från då, människor som levt och arbetat med hiv i 30 år och har bara fått namnet på en enda transperson som var med i Noaks Ark.

Det innebär emellertid inte att transpersonerna inte fanns!

Och det innebär inte att deras historia inte skall bli berättad! Men det går bortom vad jag själv kan göra.

Ett av målen jag hade med projektet ”Torka aldrig tårar utan handskar” som omfattar tre romandelar och en tv-serie” var att så effektivt som möjligt bryta tystnaden kring hiv och aids i Sverige. Att äntligen få prata om det, lära oss vår historia, att äntligen få minnas och äntligen få sörja.

Och med tjugofem-trettio års distans äntligen få bli riktigt arga. För hur man tilltalade oss, vad man sade om oss, gjorde mot oss.

Jag vet att det i kölvattnet av ”Torka aldrig tårar utan handskar” tagits initiativ att börja samla in berättelser, minnen och erfarenheter från de här åren till en minnesbank – det gör mig vanvettigt stolt om något jag gjort kunnat bidra till det.

Då kommer också alla de röster få en chans att bli hörda som inte jag känner till och som går utanför ramarna för mitt arbete. Det är naturligtvis fantastiskt.

Så istället för att bli arg över att jag berättar min historia hoppas jag att många andra ska ta tillfället i akt att berätta sin.

Sanningarna bakom Torka aldrig tårar utan handskar

11:09 - 16 oktober 16 2012

Det som berättas i Torka aldrig tårar utan handskar har hänt. Här kan du läsa Eriks berättelse.

Mäktigt drama – recension i SvD

10:23 - 11 oktober 11 2012

TV-versionen av Torka aldrig tårar utan handskar har liksom den första romandelen fått lysande kritik. Här kan du läsa SvD:s recension.

Varför tv-serien kommer innan alla böckerna givits ut.

02:53 - 06 oktober 6 2012

Jag förstår att många tycker att det är lite knasigt att tv-serien på ”Torka aldrig tårar utan handskar” kommer innan de två återstående romanerna ges ut.

Det tycker jag själv också.

Men det är SVT som bestämmer när de vill släppa TV-serien så jag har ingenting att säga till om där.

2:a och 3:e boken är nästan klara men faktiskt inte riktigt färdiga än. Det är därför de dröjer.

TV-serien bygger ju på roman-manusen, samtidigt är de tre bokdelarna på sammanlagt 1000 sidor och det är bara en bråkdel av allt som finns i romanerna som finns i tv-serien. I romanerna finns en fördjupning och en bredd som inte serien rymmer. Ett litet exempel är karaktären Reine, som har en eller två repliker i hela serien, men som har 80 sidor i roman nummer 2.

Samtidigt är tv-serien fantastisk och jag är mycket stolt över den.

Förhoppningsvis är både böckerna och serien bra och väl värda att vänta på. Jag tror inte heller att man förstör böckerna av att se tv-serien.

Mark såg hela tv-serien i måndags och efteråt sa han att han fått en häftig längtan efter att få läsa 2:a romanen när han såg filmen. (Mark har faktiskt inte fått läsa de två återstående böckerna än.)

Om man absolut inte vill veta något av vad som händer i tvåan och trean ska man kanske avstå från att se filmen. Fast då missar man en väldigt fin tv-serie.

Faktum är förresten att det var likadant med En komikers uppväxt. Där kom också filmatiseringen tätt inpå bokutgivningen. Men det har vi liksom glömt nu.

Jag vill förresten passa på att tacka för all den kärlek och det engagemang så många läsare har visat. För mig är det här mer än en romantrilogi eller en tv-serie. Det är berättelsen om mina vänner, de som inte fick leva, och det är ett hedersuppdrag att få berätta om dem, återupprätta dem.

Att äntligen få sörja!

De här tre böckerna och den här tv-serien är det viktigaste jag har skrivit, och troligen det allra viktigaste jag kommer att skriva i mitt liv.

Så tack.

Fem plus i Aftonbladet!

02:08 - 05 oktober 5 2012

TV-serien Torka aldrig tårar utan handskar som börjar sändas 8 oktober 21.00 i SVT 1 höjs till skyarna i dagens Aftonblad som skriver att det är det bästa svenska drama-serien på evigheter.

Läs recensionen här

Beröm för TV-serien Torka aldrig tårar utan handskar

05:14 - 03 oktober 3 2012

Aftonbladetkrönika om tv-serien

Intervju med Ulla-Britt Persson om att leva med aids på 80-talet

07:56 - 05 september 5 2012

En fantastisk intervju i DN med prästen Ulla-Britt Persson som arbetade med hiv- och aids-drabbade bögar på 80-talet. Läs den här

Ulrika Milles krönika om Fanny & Alexander kontra Torka aldrig tårar

11:42 - 04 september 4 2012

Ulrika Milles krönika kan du  läsa här

Bloggar bloggar bloggar

11:30 - 28 augusti 28 2012

Här kan du läsa ett antal bokbloggar om Torka aldrig tårar utan handskar

Expressen: Jonas Gardells romansvit är extremt viktig

04:02 - 27 augusti 27 2012

Läs Expressens recension av Torka aldrig tårar utan handskar här

Aftonbladet: Blodigt allvar

04:43 - 27 augusti 27 2012

Läs Aftonbladets recension av Torka aldrig tårar utan handskar här

SvD: Viktig från första till sista sidan

04:43 - 27 augusti 27 2012

Läs Svenska Dagbladets recension av Torka aldrig tårar utan handskar här

Dagens Nyheter: Blivande klassiker

04:17 - 27 augusti 27 2012

Läs recensionen av Torka aldrig tårar 1. Kärleken i DN här

TV 4 Nyhetsmorgon

03:56 - 25 augusti 25 2012

Se intervjun med Jonas Gardell  i TV 4 Nyhetsmorgon här

Lysande recension i Kulturnyheterna

06:00 - 24 augusti 24 2012

Ca 10 minuter in i programmet recenserar Ulrika Milles Jonas nya bok. Se recensionen här

Stor intervju i Sydsvenskan av Matilda Gustavsson

12:35 - 20 augusti 20 2012

Här är intervjun från den 19 augusti med Jonas Gardell i Sydsvenskan

Stor intervju i SvD av Tobias Brandel

05:13 - 06 augusti 6 2012

Här är SvD-intervjun från söndagen den 5 augusti med Jonas Gardell http://bit.ly/NhM4ZK

Stor intervju i DN av Sanna Torén Björling

04:59 - 06 augusti 6 2012

Här är intervjun från söndagen den 5 augusti med Jonas Gardell i Dagens Nyheter.

Exklusivt i Expressen idag: utdrag ur Torka aldrig tårar utan handskar del 1.

10:32 - 03 augusti 3 2012

Här kan du läsa ett exklusivt utdrag ur Torka aldrig tårar utan handskar del 1. Från Expressen idag http://bit.ly/PHZSwk

Krönika i dagens Svenska Dagbladet

09:32 - 01 augusti 1 2012

I Annina Rabes krönika i dagens Svenska Dagbladet rekommenderar hon ”Torka aldrig tårar utan handskar” och det gjorde mig glad. Här är texten: http://bit.ly/MgLrVb