Årets svensk 2012 – Jonas Gardell

2012-12-06

Juryn för Årets svensk har beslutat att utmärkelsen i år ska tilldelas Jonas Gardell med följande motivering:

 Med tv-serien och böckerna ”Torka aldrig tårar utan handskar” har Jonas Gardell lika effektivt som smärtsamt påmint oss om att människovärdet aldrig är en självklarhet utan ständigt måste försvaras

 Utmärkelsen Årets svensk delas sedan 2006 ut av nyhetsmagasinet Fokus. Första året gick priset till Masoud och Shahnaz Garakoei för deras exceptionella civilkurage när de vägrade låta sig utpressas av mc-maffian. 2007 belönades kommunalrådet i Haparanda, Sven-Erik Bucht, för att han lyckades vända utvecklingen i sin kommun från utflyttning till expansion och framtidstro. 2008 mottog Anita Dorazio priset för sitt uthålliga, engagerade och målmedvetna arbete för flyktingars rättigheter. 2009 gick utnämningen till professor Johan Rockström för att han gjort vetenskapen om människans påverkan på naturen begriplig. 2010 belönades artisten Robin Carlsson (Robyn) för att hon genom sitt medvetna konstnärskap blivit en förebild för många. Förra året gick priset till Christopher Kullenberg för att han bidragit till att göra nätaktivismen till en internationell demokratirörelse.

Juryn för Årets svensk består av Sven-Olof Bodenfors, Erik Blix, Kajsa Bergqvist, Margareta Garpe och Martin Ahlquist (ordf.)